Friday, November 12, 2010

Dia itu

Assalamualaikum wbt..

Teringin untuk berkongsi kisah seseorang yang mencuri hati saya dan sangat ingin saya temui.

Dirirwayatkan daripada Muhammad bin Sa'ad bin Abi Waqas daripada ayahnya, bahawa Umar bin Al-Khattab memohon agar diizinkan masuk ke dalam rumah Rasullulah SAW. Ketika itu ada beberapa orang wanita Quraish sedang berbincang-bincang dengan Rasulullah dan mereka berbicara dengan nada suara yang agak kuat, melebihi suara Rasulullah SAW.
Ketika Umar masuk, mereka segera berdiri dan menurunkan hijab. Setelah diberi izin Umar masuk ke rumah Rasulullah SAW sementara Rasulullah tertawa.
Umar bertanya: "Apa yang membuatkan kau tertawa Rasulullah?" Rasulullah SAW menjawab yang bermaksud: " Aku hairan terhadap wanita-wanita yang berdiri di sisi ku ini. Ketika mereka mendengar suaramu, segera mereka berdiri menarik hijab." Umar berkata: " Sebenarnya engkau yang lebih layak mereka segani ya Rasulullah".
Kemudian Umar berkata kepada wanita-waita Quriash itu: " Wahai para wanita bagi yang menjadi musuh bagi nafsumu sendiri, bagaimana kalian segan terhadap diriku dan tidak segan terhadap Rasulullah?" mereka menjawab: " Ya, sebab engkau lebih keras terhadap Rasulullah SAW."
Kemudian Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: " Jangan mulai pembicaraan wahai ibnu Khattab. Demi Allah yang jiwaku berada dalam genggaman tanganNya, sesungguhnya tidaklah syaitan menemuimu sedang berjalan di suatu jalan kecuali dia akan mencari jalan yang lain yang tidak kau lalui."
Diriwayatkan daripada Aisyah r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
"Sesungguhnya syaitan lari ketakutan ketika bertemu Umar"
Rasulullah SAW juga bersabda yang bermaksud: " Umatku yang paling penyayang adalah Abu Bakar dan yang paling tegas dalam menegakkan agama adalah Umar"

-dipetik dalam majalah Solusi, daripada Ibn Kathir, al-Bidayah wa al-Nihayah-

So sweet isn't he?

p/s: Semoga Allah memperkenankan doa saya untuk bertemu Umar..amin

Wallahualam

2 comments:

musyahidan said...

solusi isu 25 kn???
mujahadah melawan nafsu...

nurilahi said...

yess..betul..=)..best sgt