Thursday, April 10, 2008

Fitnah from film Fitna


Assalamualaikum wbt...ish otak dah stuck untuk meneruskan perjuangan membuat esaimen..akhirnya singgah di blog ini dan mendapat ilham utk mengepost kan entry baru..Terpanggil rasanya untuk turut memberikn pendapt serba sedikit mengenai satu isu hangat...Emm..dunia sekarang sedang dikejutkan lagi dgn kehadiran satu filem baru dari Belanda yg berjudul Fitna. Filem arah
an Geert Wilders ini telah mendatangkn kemarahan seluruh ummat Islam krn telah memperkotak katikkn ayat-ayat Al-Quranul karim...Pelbagai tanda tanya yang muncul dlm benak fikiran saya ttg bagaimana rupanya filem tersebut..Oleh itu, sy menonton filem itu, di youtube dan sungguh tdk disangka begitu pandai org di atas ni, 'He must not be named'(hehe..mls nk sebut nama die)..memutarbelitkan Kalamullah..There are 5 verses of Quran that this guy took and put it in his movie..actually it was just like a film that was built using windows movie maker.my adik pun tau buat...ok then i managed to find those 5 verses that that guy used to insult Islam...

1) surah an-Nisa': 56
"Sungguh, org-org yg kafir kpd ayat-ayat Kami, kelak akn kami masukkn mereka ke dalam neraka. Setiap kali kulit kami hangus, Kami ganto dgn kulit yg lain, agar mereka merasakn azab. Sungguh Allah Maha Bijaksana"

2) surah An-Nisa': 89
"Mereka ingin agar kamu menjadi kafir sbgaimana mereka telah menjadi kafir, sehingga kamu menjadi sama(dgn mereka). Janganlah kamu menjadikan antara mereka sbg teman-teman(mu), sblm mereka berpindah ke jln Allah. Apabila mereka berpaling, maka tawanlah mereka dan bunuhlah mereka di manapun mereka kamu temukan, dan jgnlah kamu jadikn seseorang pun di antara mereka sebagai teman setia dan penolong"

3)surah al-Anfal:39
"Dan perangilah mereka itu sampai tidak ada lagi fitnah, dan agama hanya bagi Allah semata.Jika mereka berhenti (dari kekafiran), maka sesungguhnya Allah Maha Melihat apa ayng mereka kerjakn"

4)surah al-Anfal: 60
"Dan persiapkanlah dgn segala kemampuan untuk menghadapi mereka dgn kekuatan yg kamu miliki dan dari pasukan berkuda yg dpt menggentarkan mush Allah, musuhmu, dan orang-orang selain mereka yg kamu tdk mengetahuinya;ttp Allah Mengetahuinya. Apa saja yg kamu infakkn di jln Allah nescaya akn dibalas dgn cukup kepadamu dan kamu tdk akn dizalimi"

5)surah Muhammad: 4
"Maka apabila kamu bertemu dgn orang-orang kafir (di medan perang), maka pukullah btg leher mereka. Selanjutnya apblia kamu tlh mengalahkn mereka, tawanlah mereka, dan setelah itu kamu boleh membebaskn mereka atau menerima tebusan, sampai petang selesai. Demikianlah, dan sekiranya Allah menghendaki, nescaya Dia membinasakan mereka, ttp Dia hendak menguji kamu satu sama lain. Dan orang-orang yg gugur di jln Allah, Allah tdk menyia-nyiakan amal mereka"

Itulah 5 petikan ayat Al-Quran yg 'He who must not be named' tu gune..and lepas setiap ayat tu, akn ditayangkan gambar-gambar ttg terrorism la..mcm2 lagi.korang bleh tgk sndiri..ade ke patut sesenang hati die je nk amek sket2 cmtu je quranic verse tu..then interpret the verses sndiri...padahal, hanya org2 tertentu je yg bleh nk mentafsir ayat-ayat quran tu...mmg la tergantung klau amek cmtu je..pandai pulak die pilih2 verses mane yg bleh menunjukkn islam ni menganjurkn kezaliman...ish kesian la die ni..jom pakat2 doa biar die ni msk Islam...hhuhu..tp klau pk, positive sidenye, insyaAllah org rmai akn lebih rasa nk tau kandungan Quran dan seterusnya terbuka hati nk peluk islam..alhamdulillah..Biar dia rasa malu dgn apa yg telah dia lakukan...

Sabda Rasulullah SAW menerusi imam Ahmad, "Islam bermula asing dan akn kembali asing.maka berbahagialah golongan ghuraba'(asing)...Sahabat-sahabat bertanya kepada baginda, "siapakah golongan ghuraba Ya Rasulullah?" Baginda bersabda,"mereka ialah golongan yg memperbaiki keadaan yg dirosakkn manusia"

Sekarang pulak kita tgh menunggu fatwa dikeluarkn utk memboikot brangan keluaran Belanda..ramai yg mendebatkn hal ini..adakah keran hanya sebuah filem itu, kita harus memboikot barangan negara itu??sedangkan terdpt sejuta ummat Islam yg turut berada di Belanda. Dan apa peranan kita sebagai ummat Islam utk mengatasi perkara ini??hanya berdiam diri??kalau difikirkn, kita ini hanya seperti lalat mengerumuni goreng pisang yg panas..bila dah sejuk, kita tinggalkn..dulu, sewaktu keluar karikatur yg menghina nabi jnjungan kita di Denmark, rmai yg marah sehingga pelbagai cara dilakukn ttp hanya sementara..mungkin itulah antara salah satu sbb mengapa kita sering dipijak dan ditindas...oleh itu, jgn kita ulangi kesilapan yg sama..sumbangkn apa yg dpt kita lakukn utk mempertahankn agama kita ini...

sekadar pendapat
wallahualam..

p/s: bleh merujuk kpd blog sahabiah sy (izzah) yg mengulas mengenai cara untuk menegakkn keadilan ummat Islam dari perspektif undang2...

7 comments:

syah said...

Memboikot barang belanda mmg menjadi satu isu sekarang. Ada yang bersetuju dan ada yang x.

Namun pemboikotan produk2 belanda menjadi satu amaran kpd kerajaan belanda sendiri u mendakwa si jahanam geerts wilders. Walaupun saban hari kita boleh lihat kerugian krjn belanda y smkn meningkat ekoran banyk negara islam y memboikot produk mereka, sehingga kini sijahanam itu msh lg tidak di dakwa dgn alasan tdk ada undang2 khas y diperuntukkan dlm kes2 sebegini.

Kita perlu boikot u menunjukkan rasa kekecewaan kita terhadap pendirian kerajaan belanda ini. Sudah pasti sekiranya si jahanam itu didakwa dan dihukum dgn hukuman yang sepatutnya, kita akan berhenti memboikot.

Usaha memboikot ini akan menampakkan kesatuan umat islam y sentiasa bersatu dlm mempertahankan kesucian agama ini.

Di malaysia, hanya pasaraya maidin y melaksanakan usaha ini. Kita bleh lihat bertapa perasaan 'ignorance' umat islam di sini adalah begitu menebal. sedangkan di qatar semua rangkaian pasarya di sana tidak lagi menjual produk belanda termasuklah carrefour sendiri.

nurilahi said...

hanya mydin yg memboikot barangan Belanda di Malaysia??sedih btul..ape peranan kerajaan Malaysia ni??katanya, islamic country..btw,ada sesiapa yg tahu atau boleh share list barangan buatan belanda?

syah said...

http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/news.php?extend.535%20)

nurilahi said...

thanks syah..but it can't be opened.any ideas?

syah said...

xleh buka ke?try g kat main web page dia...

http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/main.php

zackarish said...

sungguh informative blog fariena ni...zack tak tahu lgsung pasai hal tu tp nanti teringin gak nak tgk film tu n macamane org tu bleh buat org islam camtu sekali...

nurilahi said...

salam zack..same jgk ngan blog zack..best bace..tu la pasal zack..tk abeh2 org2 ni nk serang islam..tk pham btul..tp tu la maybe Allah nk bagi pengajaran kat umat Islam yg semakin leka ni..try la tgk filem tu..mmg geram...