Friday, May 2, 2008

Hikmah Kembara

Hikmah Kembara.mp3


Assalamualaikum wbt..sudah hampir sebulan tidak mencoretkan apa-apa entry dalam blog ini..Agak buzy sedikit dengan esaimen yang menimbun.(2 je pun..hehehe..)..Alhamdulillah smlm dah handed in my esaimen.Now i can focus on my blog...Tetapi sepatutnya walau sebuzy mane pun kita, jangan tinggalkan terus tugas kita yang lagi satu iaitu menyeru kepada amal makruf nahi mungkar..Itu kelemahan diri saya.insyaAllah akan diperbaiki..Owh ye berbalik kepada tittle of this entry..Last week, I joined a trip to Wollongong (Jaulah)..It is quite far from Sydney..There was 21 of us (akhowat from Macquarie Uni, UNSW and UniSyd). I had known none of them..But in that trip, we were like sisters. All of them were very nice and I found that my love for them had grown..Wish to meet them again..The trip started quite late from what had been planned as there was a a parade in the city(Anzac Day Parade)-please refer to one of my frens blog to know what Anzac Day really is (http://thetalkingpen.blogspot.com/)-(salah satu sambutan meraikan kejatuhan caliphate empayar di Turki)..So most of the roads were closed for maybe 30 minutes.

Tentatif perjalanan:

9.00- 9.30 - Bergerak ke Royal National Park
10.30-10.45 - Dari Otford ke Sea Cliff Bridge
11.15-12.15 - Sea Cliff Bridge ke Kiama Blowhole
12.45- 1.00 - Kiama ke Seven Mile Beach
3.00 - Bergerak pulang

However, kita merancang, tetapi Allah sebaik2 perancang..Perjalanan tu terdelay disebabkan kejadian yand disebutkan di atas.

Berjalan, melihat dan mentafsir....

Firman Allah,

Sungguh, pada langit dan bumi terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang-orang mukmin" (45:3)


Di sini kau berdiri
Berpijak dibumi
Menjunjung langit yang luas
Pernahkah kau terfikir alam penuh rahsia
Anugerah Yang Maha Esa

Panoramic view of Sea Cliff Bridge







Tiada beza warna, kulit atau rupa
Yang ada hanya insan yang lemah
Dengan satu tujuan mencari KEREDHAAN
Dan berbudi di bumi Tuhan


Ni, somewhere di tengah-tengah perjalanan





Like a painting isn't it??


Berjalan dan bermusafirlah
Melihat kebesaran Tuhan yang diciptakan
Untuk mereka yang berfikir dan bersyukur
Di atas nikmat dan kurnianya
Nilai harganya, iman dan taqwa
Bagi hamba yang setia



Phot-photo di Kiama Blowhole and Seven Mile Beach tidak dapat ditunjukkan kerana photo-photo itu berada di dalam kamera senior saya..(Kamera abeh bateri di pertengahan trip)

Firman Allah SWT:

"Allah yang menjadikan bumi sebagai hamparan bagimu dan langit sebagai atap, dan Dialah yang menurunkan air(hujan) dari langit, lalu Dia hasilkan dengan(hujan) itu buah-buahan sebagai rezeki untukmu. Kerana itu, janganlah kamu mengadakan tandingan-tandingan bagi Allah, padahal kamu mengetahui" (Al-Baqarah:22)



Ni view di uni (out of topic)




Renungkanlah dan berfikirlah dengan memerhatikan alam di sekeliling kita. Tersusun rapi tiada bertingkah, rukun alam seiring bersama..Itu tanda ada pencipta, singkap tauhid pada manusia..Belayar bahtera di lautan luas, seorang nakhoda perintah dijulang..Dua nakhoda pasti jadi pertelingkahan..petanda tiada dua pencipta..tiada dua Tuhan disembah..(Cinta Teragung, Mestica)

Akhirul kalam, saya ingin share satu doa yang insyaAllah boleh diamalkan oleh kita.

"Ya Tuhan kami, tidaklah Engkau menciptakan semua ini sia-sia; Maha Suci Engkau, lindungilah kami dari azab api neraka"
(3:191)

Wallahualam....



4 comments:

K H A Z I N A T U L A S R A R said...

fariena, lawola gambo2 tuh seme :)

nurilahi said...

lawo kan..tp new zealand mesti lagi lawo..fathen letok la jgk dlm blog fathen..nk tgk jgk..

izyanhamizah said...

subhanallah, cantiknye ciptaan Allah..
xsia2 g wlaupn xde fulus.. hehe..rindu kamu.. counting days to meet you again, insyaAllah..

nurilahi said...

hehe..btul tu izy..rezeki tu milik dia..orait see u dis winter..dop sabor ni..miss u two, three, four..