Monday, October 24, 2011

Sedikit kecewa yang bertandang

Assalamualaikum wbt..


Alhamdulillah perhimpunan sejuta ummat iaitu HIMPUN telah selamat dan berjaya dilaksanakan pada hari Sabtu yang lepas. Walaupun jasad saya tiada di situ, tapi hati tetap bersama mereka yang berhimpun untuk mempertahankan aqidah ummat Islam..


Pelbagai feedback yang saya baca daripada pelbagai pihak mengenai HIMPUN ini. Ada yang negatif dan ada yang positif. Kalau yang positif itu alhamdulillah. Namun, ada individu-individu yang terus-terusan mengutuk usaha NGO-NGO Islam yang mahu berganding bahu membuka mata rakyat Malaysia bahawa kami "ummat Islam" masih ada dan jangan perlekehkan agama kami. Kenapa harus begitu? Jika kamu tidak suka dan tidak mahu ikut serta, tak apa. Ini bukan satu paksaan. Ini adalah usaha pihak-pihak yang memilih untuk mempertahankan agama melalui perhimpunan sebegini.


Saya memang memihak kepada HIMPUN kerana saya sebahagian daripada mereka. Saya ditarbiyah dalam jemaah yang menjadi salah satu tulang belakang kepada HIMPUN iaitu ISMA.


Kita ada cara kita masing-masing untuk menaikkan Islam. Ini cara kami dan mungkin kamu ada cara kamu tersendiri. Tapi pada hakikatnya matlamat kita sama hanyalah untuk menaikkan addin kita ini kembali. Saya begitu sedih bila ada individu-individu yang menghina perjuangan yang dibawa oleh ISMA. Mengata itu dan ini..Saya tidak katakan jemaah yang saya pilih ini memang perfect. Mesti ada juga cacat cela di mana-mana tapi akan cuba diperbaiki.


Sepanjang berada dalam jemaah ini, langsung tidak pernah saya mendengar sebarang kutukan daripada pihak atasan terhadap pihak lain. Kami hanya ditekankan bahawa setiap orang ada cara yang berbeza untuk bekerja. Jadi berlapang dadalah kamu. Jika ada yang setuju, ikut tapi kalau tidak, diamkan sahaja.


Jadi bagi saya, kami dengan cara kami dan kamu dengan cara kamu. Mana-mana sahaja cara yang diusahakan untuk menaikkan kembali islam ini, kami terima dengan hati terbuka.

Semoga kita bertemu di satu titik yang sama di akhirnya iaitu setelah Islam kembali menakluki dunia ini.
Wallahualam..

2 comments:

zjalil said...

Assalamualaikum. Kekecewaan dan kekesalan adalah satu ujian keimanan kita. Jangan anda lupa 2 perasaan ini juga Sunnah. Jika Himpunan ini tiada kritikan mana-mana pihak..maka Sunnah itu anda tidak perolehi seperti sekarang ini. Bersyukur dan tahniah Sunnah sudah anda perolehi.

nomo said...

Teruskan perjuangan...Allah lebih mengetahui apa yang tidak kita ketahui...