Tuesday, January 15, 2008

Di Atas Sejadah Cinta-(Habiburrahman El-Shirazy)


Kota Kufah diterangi oleh sinar purnama. Semilir angin yang bertiup dari utara membawa hawa sejuk. Sebahagian rumah telah menutup pintu dan tingkapnya. Namun sisa-sisa kehidupan kota Kufah masih terasa.

Di serambi masjid Kufah, seorang pemuda berdiri tegap menghadap kiblat. Kedua matanya memandang teduh ke tempat sujud. Bibirnya bergetar melantunkan ayat-ayat suci Al-Quran. Hati dan seluruh gelegak jiwanya menyatu dengan Tuhan, Pencipta Alam Semesta. Orang –orang memanggilnya ‘Zahid’ atau ‘Si Ahli Zuhud’, kerana kezuhudannya meskipun ia masih muda. Dia dikenal masyarakat sebagai pemuda paling tampan dan paling mencintai masjid di kota Kufah pada masanya. Sebahagian besar waktunya ia habiskan di dalam masjid, untuk ibadah dan menuntut ilmu pada ulama terkemuka kota Kufah. Saat itu masjid adalah pusat peradaban, pusat pendidikan, pusat mengumpul maklumat dan pusat perhatian.

Pemuda itu terus leka dalam samudera ayat-ayat Ilahi. Setiap kali sampai pada ayat-ayat azab, tubuh pemuda itu bergetar hebat. Air matanya mengalir deras.Neraka bagaikan menyala-nyala di hadapannya. Namun jika ia sampai pada ayat-ayat ni’mat syurga, embun sejuk dari langit terasa bagai menyimbah sekujur tubuhnya. Ia merasakan kesejukkan dan kebahagiaan. Ia bagai mencium aroma wangi para bidadari yang suci.

Tatkala sampai pada surah Asy-Syams, ia menangis:

Fa alhamaha fujuraha wa taqwaha
Qad afla man zakkaaha
Wa qad khaaba man dassaaha

(maka Allah telah mengilhamkan kepada jiwa itu jalan kefasikan dan ketaqwaan.

Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu, dan

sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya.)

Hatinya tertanya-tanya. Apakah dia termasuk golongan yang mensucikan jiwanya? Ataukah golongan yang mengotori jiwanya? Dia termasuk golongan yang beruntung, ataukah yang merugi?

Ayat itu ia ulang berkali-kali. Hatinya bergetar hebat. Tubuhnya bergoncang. Akhirnya ia pengsan.

Sementara itu di pinggir kota kelihatan sebuah rumah mewah bagai istana. Lampu-lampu yang terang dari kejauhan nampak berkelip-kelip bagai bintang gemerlapan. Rumah itu milik seorang saudagar kaya yang memiliki kebun kurma yang luas dan haiwan ternak yang tidak terhitung jumlahnya.

Dalam salah satu kamarnya, kelihatan seorang gadis jelita sedang menari-nari riang gembira. Wajahnya yang putih susu nampak kemerahan terkena sinar yang terpancar bagai tiga lantera yang menerangi ruangan itu. Kecantikkannya sungguh mempesona. Gadis itu terus menari sambil mendendangkan syair-syair cinta:

In kuntu ’asyiqatul lail fa ka’si
Musyriqun bi dhau’
Wal hubb al wariq

(jika aku pencinta malam maka
Gelasku memancarkan cahaya
Dan cinta yang mekar........)

Gadis itu terus menari-nari dengan riangnya. Hatinya berbunga-bunga. Di ruangan tengah, kedua orang tuanya biir tersenyum mendengar syair yang didendangkan puterinya. Sang ibu berkata: “Abu Afirah, puteri kita sudah semakin sewasa. Kau dengarkanlah baik-baik syair-syair yang ia dendangkan.”

”Ya, itu syair-syair cinta. Memang sudah saatnya dia menikah. Kebetulan siang tadi di pasar aku berjumpa dengan Abu Yasir. Dia melamar Afirah untuk puteranya, Yasir”

”Bagaimana, kau terima atau ........?”

”Ya, jelas terus aku terima. Dia kan masih kerabat sendiri dan kita banyak terhutang padanya. Dialah yang dulu menolong kita waktu kesusahan. Di samping itu Yasir itu gagah dan tampan.”

”Tapi bukankah lebih baik kalau minta pendapat Afirah dulu?”

”Tidak perlu! Kita tidak ada pilihan kecuali menerima pinangan ayah Yasir. Pemuda yang paling padan untuk Afirah adalah Yasir.”

”Tapi, engkau tentu tahu bahawa Yasir itu pemuda yang tidak baik.”

”Ah, itu mudah. Nanti jika sudah beristerikan Afirah, dia pasti juga akan bertaubat!Yang penting dia kaya-raya.”

Pada saat yang sama di sebuah khemah mewah, tidak jauh dari pasar Kufah. Seorang pemuda tampan dikelilingi oleh teman-temannya. Tidak jauh darinya, seorang penari melenggang-lenggokkan tubuhnya diiringi suara gendang dan seruling.

”Ayuh bangun, Yasir. Penari itu mengerlingkan matanya padamu” bisik temannya.

”Be...benarkah?”

” Benar. Ayuh cepatlah. Dia penari tercantik di kota ini. Jangan kau sia-siakan kesempatan ini, Yasir!”

Baiklah. Bersenang-senang dengannya memang menjadi impianku. Yasir lalu bangkit dari duduknya dan beranjak menghampiri sang penari. Sang penari menghulurkan tangan kanannya dan Yasir menyambutnya. Keduanya lalu menari- nari diiringi irama seruling dan gendang. Kedua-duanya benar-benar hanyut dalam kelenaan. Dengan gerakan mesra penari itu membisikkan sesuatu ke telinga Yasir:

“Apakah anda punya waktu malam bersamaku?”

Yasir tersenyum dan menganggukkan kepalanya. Keduanya terus menari dan menari. Suara gendang memecah hati. Irama seruling melengking-lengking. Aroma arak menyengat nurani. Hati dan fikiran jadi mati.

Keesokan harinya.

Selesai solat Dhuha, Zahid meninggalkan masjid menuju ke pinggir kota. Ia hendak menziarahi saudaranya yang sakit di pinggir kota. Ia berjalan dengan hati terus berzikir membaca ayat-ayat suci Al-Quran. Ia singgah sebentar di pasar untuk membeli anggur dan epal buat saudaranya yang sakit.

Zahid berjalan melalui kebun kurma yang luas. Saudaranya pernah bercerita bahawa kebun itu milik saudagar kaya, Abu Afirah. Ia terus melangkah menapaki jalan yang membelah kebun kurma itu. Tiba-tiba dari kejauhan ia melihat titik-titik hitam. Ia terus berjalan dan titik hitam itu semakin membesar dan mendekat. Matanya lalu menangkap dari kejauhan sana perlahan-lahan bayangan itu menjadi seorang yang sedang menunggang kuda. Lalu sayup-sayup telinganya menangkap suara:

”Tolong! Toloong!”

Suara itu datang dari arah penunggang kuda yang berada jauh di depannya. Ia memberhentikan langkahnya. Penunggang itu semakin jelas.

”Tolong! Tolong!”

Suara itu semakin jelas terdengar. Suara itu semakin jelas terdengar. Suara seorang perempuan. Dan matanya dengan jelas menangkap. Penunggang kuda itu adalh seorang perempuan. Kuda itu berlari kencang.

”Tolong! Tolong hentikan kudaku ini! Ia tidak boleh dikendalikan!”

Sebaik sahaja mendengar jeritan tolong itu Zahid terasa tegang. Apa yang harus ia perbuat. Sementara kuda itu semakin dekat dan tinggal beberapa belas meter di depannya. Cepat-cepat ia menenangkan diri dan membaca selawat. Ia berdiri tegap di tengah jalan. Ketika kuda itu sudah sangat hampir, ia mengangkat tangan kanannya dan berseru dengan kuat:

”Hai kuda makhluk Allah, berhentilah dengan izin Allah!”

Bagai pasukan mendegar perintah panglimanya, kuda itu meringkik dan berhenti seketika. Perempuan yang berada si atas punggungnya terpelanting jatuh. Perempuan itu mengaduh. Zahid mendekati perempuan itu dan menyapanya:

”Assalamu’alaiki. Kau tidak apa-apa?”

Perempuan itu mengaduh. Mukanya tertutup purdah hitam. Dua matanya yang bening menatap Zahid. Dengan sedikit merintih ia menjawab perlahan:

“Alhamdulillah, tidak apa-apa. Hanya tangan kananku sakit sekali. Mungkin terseliuh waktu jatuh.”

”Syukurlah kalau begitu”

Dua mata bening di sebalik purdah itu terus memandangi wajah tampan Zahid. Menyedai hal itu Zahid menundukkan pandangannya ke tanah. Perempuan itu perlahan bangkit. Tanpa sepengetahuan Zahid, ia membuka purdahnya. Dan nampaklah wajah cantik nan mempesona:

”Tuan, saya ucapkan terima kasih. Kalau boleh tahu siapa nama tuan, dari mana dan mahu ke mana Tuan?”

Zahid segera mengangkat mukanya. Tak lalai matanya menatap wajah putih bersih mempesona. Hatinya bergetar hebat. Saraf dan ototnya terasa dingin semua. Inilah untuk pertama kalinya ia menatap wajah gaids jelita dari jarak yang sangat dekat. Sesaat lamanya keduanya beradu pandang. Sang gadis terpesona oleh ketampanan Zahid sementara gemuruh hati Zahid tidak kalah hebatnya. Gadis itu tersenyum dengan pipi merah merona. Zahid tersedar, ia cepat-cepat menundukkan kepalanya. ”Innalillah. Astaghfirullah”, gemuruh hatinya.

” Namaku Zahid, aku dari masjid mahu mengunjungi saudaraku yang sakit.”

”Jadi kaukah Zahid yang sering dibicarakan orang itu? Yang hidupnya Cuma di dalam masjid?”

”Tak tahulah. Itu mungkin Zahid yang lain,” kata Zahid sambil membalikkan badan. Ia lalu melangkah.

”Tunggu Tuan Zahid! Kenapa tergesa-gesa? Kau mahu ke mana? Perbincangan kita belum selesai!”

”Aku mahu meneruskan perjalananku!”

Tiba-tiba gadis itu berlari dan berdiri di hadapan Zahid. Terang saja Zahid menggelabah. Hatinya bergetar hebat menatap aura kecantikan gadis yang ada di depannya. Seumur hidupnya ia belum pernah mengalami situasi seperti ini.

“Tuan, aku hanya mahu memberitahu, anamku Afirah. Kebun ini milik ayahku. Dan rumahku ada di sebelah selatan kebun ini. Jika kau mahu, silakan datang ke rumahku. Ayah pasti akan senang dengan kehadiranmu. Dan sebagai ucapan terima kasih, aku mahu menghadiahkan ini.”

Gadis itu lalu menghulurkan tangannya memberi sapu tangan hijau muda.

”Tidak usah.”

”Terimalah, tidak apa-apa!Kalau tuan tidak terima aku tidak memberi jalan!”

Terpaksa Zahid menerima sapu tangan itu. Gadis itu lalau meninggalkannya sambil menutup kembali mukanya dengan purdah. Zahid melangkahkan kedua kakinya merneruskan perjalanan.

Saat malam datang membentangkan jubah hitamnya, Kota Kufah kembali diterangi rembulan. Angin sejuk dari utara semilir mengalir.

Afirah terpekur di kamarnya. Matanya berkaca-kaca. Hatinya basah. Fikirannya bingung. Apa yang menimpa dirinya. Sejak kejadian pagi tadi di kebun kurma, hatinya terasa gundah gulana. Wajah bersih Zahid bagai tidak hilang dari pelupuk matanya. Pandangan matanya yang teduh menunduk membuat hatinya sedemikian terpikat. Pembicaraan orang ramai tentang kesolehan seorang pemuda di tengah kota bernama Zahid semakin membuat hatinya tertawan. Pagi tadi, ia menatap wajahnya dan mendengarkan tutur suaranya. Tiba-tiba airmata mengalir deras. Hatinya merasakan aliran kesejukkan dan kegembiraan yang belum pernah ia rasakan sebelumnya. Dalam hati ia berkata:

”Inikah cinta? Beginikah rasanya? Terasa hangat mengaliri saraf. Juga terasa sejuk di dalam hati. Ya Rabbi, tak aku mungkiri, aku telah jatuh hati pada hambaMu yang bernama Zahid. Dan inilah untuk pertama kalinya aku jatuh cinta. Ya Rabbi, izinkanlah aku mencintainya.”

Airmatanya terus mengalir memgalir membasahi pipinya. Ia teringat sapu tangan yang ia berikan pada Zahid. Tiba-tiba ia tersenyum:

”Ah, sapu tanganku ada padanya. Ia juga pasti mencintaiku. Suatu hari ia akan datang kemari.”

Hatinya berbunga-bunga. Wajah yang tampan bercahaya dan bermata teduh itu hadir di pelupuk matanya.

Sementara itu di dalam masjid Kufah, kelihatan Zahid yang sedang menangis di sebelah kanan mimbar. Ia sedang menangisi hilangnya kekhusyukkan hatinya dalam solat. Ia tidak tahu harus berbuat apa. Sejak ia bertemu dengan Afirah di kebun kurma pagi tadi, ia tidak boleh mengendalikan gelora hatinya.

Aura kecantikan Afirah bercokol dan mengakar sedemikian kuat dalam relung-relung hatinya. Aura itu selalu melintas dalam solat, dalam bacaan Al-Quran dan dalam apa saja yang ia kerjakan. Ia telah mencuba berulang kali menepis jauh-jauh aura pesona Afirah dengan melakukan solat sekhusyuk-khusyuknya, namu usaha itu sia-sia.

”Ilahi, kasihanilah hambaMu yang lemah ini. Engkau Maha Tahu apa yang telah menimpa diriku. Aku tak ingin kehilangan cintaMu. Namun Engkau juga tahu, hatiku ini tidak mampu mengusir pesona kecantikan seorang makhluk yang Engkau ciptakan. Saat ini hamba sangat lemah berhadapan dengan daya tarikan wajah dan suaranya. Ya Ilahi berilah padaku cawan kesejukkan untuk meletakkan embun-embun cinta yang menitis-nitis dalam dinding hatiku ini. Ilahi, tuntunlah langkahku pada garis takdir yang paling Engkau redhai. Aku serahkan hidup matiku untukMu.” Esak Zahid mengharu biru pada Tuhan Sang Pencipta hati, cinta, dan segala keindahan semesta.

Zahid terus menatap dan menghiba. Hatinya yang dipenuhi gelora cinta terus ia paksa untuk menepis noda-noda nafsu. Anehnya, semakin ia meratap embun-embun cinta itu semakin deras mengalir. Rasa cintanya pada Tuhan. Rasa takutnya akan azabNya. Rasa cinta dan rinduNya pada Afirah. Dan rasa tidak ingin kehilangannya. Semua bercampur dan mengalir sedemikian hebat dalam relung hatinya. Dalam puncak munajatnya ia pengsan.

Menjelang Subuh, ia terbangun. Ia tersentak terkejut. Ia belum solat tahajjud. Beberapa orang kelihatan sedang asyik beribadah bercengkerama dengan Tuhannya. Ia menangis, ia menyesal. Biasanya ia sudah membaca dua juz dalam solatnya.

”Ilahi, jangan Kau gantikan bidadariku di syurga dengan bidadari dunia. Ilahi, hamba lemah maka berilah kekuatan!”

Ia lalu bangkit, berwudhuk dan solat tahajjud. Di dalam sujudnya ia berdoa:

“Ilahi, hamba mohon redhaMu dan syurga. Amin! Ilahi, lindungi hamba dari murkaMu dan neraka. Amin. Ilahi, jika boleh hamba titipkan rasa cinta hamba terhadap Afirah padaMu, hamba terlalu lemah untuk menanggungNya. Amin! Ilahi, hamba mohon ampunanMu, rahmatMu, cintaMu dan redhaMu. Amin!”

Pagi hari, selesai solat Dhuha, Zahid berjalan ke arah pinggir kota. Tujuannya jelas iaitu rumah Afirah.Hatinya mantap untuk melamarnya. Di sana ia disambut baik oleh kedua orang tua Afirah. Mereka sangat senang dengan kunjungan Zahid yang sudah terkenal ketakwaannya di seantero penjuru kota. Afirah keluar sekejap untuk membawa minuman lalau kembali ke dalam. Dari balik tirai, ia mendengar dengan teliti pembicaraan Zahid dengan ayahnya. Zahid mengutarakan maksud kedatangannya, iaitu melamar Afirah.

Sang ayah diam sesaat. Ia mengambil nafas panjang. Sementara Afirah menanti dengan saksama jawapan ayahnya. Keheningan mencengkam sesaat lamanya. Zahid menundukkan kepala, ia pasrah dengan jawapan yang akan diterimanya. Lalu terdengarlah jawapan ayah Afirah:

”Anakku Zahid, kau datang terlambat. Maafkan aku, Afirah sudah dilamar oleh Abu Yasir untuk puteranya Yasir beberapa hari yang lalau, dan aku telah menerimanya.”

Zahid hanya mampu menganggukkan kepala. Ia sudah mengerti dengan baik apa yang didengarinya. Ia tidak boleh menyembunyikan hirisan kepedihan hatinya. Ia mohon diri dengan mata berkaca-kaca. Sementara Afirah, lebih tragis keadaannya. Jantungnya nyaris pecah mendengarnya. Kedua kakinya seperti lumpuh seketika. Ia pun pengsan saat itu juga.

Zahid kembali ke masjid dengan kesediha tidak terkira. Keimanan dan ketakwaan Zahid ternyata tidak mampu mengusir rasa cintanya pada Afirah. Apa yang ia dengar dari ayah Afirah membuat jiwanya nestapa. Ia pun jatuh sakit. Suhu badannya sangat panas. Berkali-kali ia pengsan. Ketika keadaannya kritis, seorang jemaah membawa dan merawatnya di rumahnya. Ia sering mengigau. Dan bibirnya terucap kalimat tasbih, tahlil, istighfar dan…..Afirah.

Khabar tentang derita yang dialami Zahid ini tersebar ke seluruh pelosok kota Kufah. Angin pun meniupkan khabar ini ke telinga Afirah. Rasa cinta Afirah yang tak kalah besar membuatnya menulis sebuah surat pendek:

Kepada Zahid,

Assalamu’alaikum,

Aku telah mendengar betapa dalam rasa cintamu padaku. Rasa cinta itulah yang membuatmu sakit dan menderita saat ini. Aku tahu kau selalu menyebut diriku dalam mimpi dan sedarmu. Tidak boleh kuingkari, aku pun mengalami hal yang sama. Kaulah cintaku yang pertama. Dan kuingin kaulah pendamping hidupku selama-lamanya.

Zahid,

Kalau kau mahu, aku tawarkan dua hal padamu untuk mengubati rasa haus kita berdua. Pertama, aku akan datang ke tempat mu dan kita boleh memadu cinta. Atau, kau datangla ke bilikku, aku akan tunjukkan jalan dan waktunya.

Wassalam.

Afirah

Surat itu ia titipkan pada seorang pembantu setianya yang boleh dipercayai. Ia berpesan agar surat itu terus sampai ke tangan Zahid. Tidak boleh ada orang ketiga membacanya. Dan meminta jawapan Zahid saat itu juga.

Hari itu juga surat Afirah sampai ke tangan Zahid. Dengan hati berbunga-bunga Zahid menerima surat itu dan membacanya. Setelah tahu isinya, seluruh tubuhnya bergetar hebat. Ia menarik nafas panjang dan beristighfar sebanyak-banyaknya. Dengan berlinang air mata ia menulis balasan untuk Afirah:

Kepada Afirah,

Salamullahi ‘alaiki,

Benar aku sangat mencintaimu. Namun rasa sakit dan deritaku ini tidaklah semata-mata kerana rasa cintaku padamu. Sakitku ini kerana aku menginginkan sebuah cinta suci yang mendatangkan pahal dan diredhai Allah Azza wa Jalla. Inilah yang kudamba. Bukan sebuah cinta yang mengheret kepada kenistaan dosa dan murkaNya.

Afirah,

Kedua tawaran mu itu tak ada yang kuterima. Aku ingin mengubati kehausan jiwa ini dengan secangkir air cinta dari syurga. Bukan air timah dari neraka. Afirah: ”Inni akhaafu in ’ashaitu Rabbi adzaaba yaumin ’adhim!”( Sesungguhnya aku takut akan siksa hari yang besar jika aku derhaka pada Rabb-ku)(Az.zumar:13)

Afirah,

Jika kita terus bertakwa, Allah akan memberikan jalan keluar. Tak ada yang boleh aku lakukan saat ini kecuali menangis padaNya. Tidak mudah meraih cinta berbuah pahala. Namun aku sangat yakin dengan firmanNya:

Wanita-wanita yang tidak baik adalah untuk lelaki yang tidak baik, dan lelaki yang tidak baik adalah untuk wanita-wanita yang tidak baik(pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik(pula). Mereka(yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka. Bagi mereka ampunan dan rezeki yang mulia(iaitu syurga).

Kerana aku ingin mendapatkan seorang bidadari yang suci dan baik, maka aku akan berusaha berada dalam kesucian dan kebaikan. Selanjutnya Allah-lah yang menentukan.

Afirah,

Bersama surat ini aku sertakan serbanku, semoga dapat menjadi pelipur lara dan rindumu. Hanya kepada Allah kita serahkan hidup dan mati kita.

Wassalam.

Selesai membaca jawapan Zahid itu, Afirah menangis. Ia mengangis bukan kerana kecewa tetapi ,menangis kerana menemukan sesuatu yang sangat berharga, iaitu hidayah. Pertemuan dan percintaannya dengan seorang pamuda soleh bernama Zahid itu telah mengubah jalan hidupnya.

Sejak itu ia menanggalkan gaya hidupnya yang glamour. Ia berpaling dari dunia dan menghadapkan wajahnya sepenuhnya untuk akhirat. Serban putih pemberian Zahid ia jadikahn sejadah, tempat dimana ia bersujud, dan mengangis di tengah malam memohon ampunan dan rahmat Allah SWT.

Siang ia berpuasa, malam ia habiskan dengan bermunajat pada Tuhannya. Di atas sejadah putih itu ai menemukan cinta yang lebih agung dan lebih indah, iaitu cinta kepada Allah SWT. Hal yang sama juga dilakukan Zahid di masjid Kufah. Keduanya benar-benar larut dalam semudera cinta kepada Allah SWT.

Allah Maha Rahmian dan Rahim. Beberapa bulan kemudian Zahid menerima sepucuk surat dari Afirah:

Kepada Zahid,

Assalamu’alaikum

Segala puji bagi Allah, Dialah Tuhan yang menberi jalan keluar buat hambaNya yang bertaqwa. Hari ini ayahku memutuskan tali pertunanganku dengan Yasir. Beliau telah membuka hatinya. Cepatlah kau datang melamarku.Dan kita laksanakan pernikahan mengikuti sunnah Rasulullah S.A.W., secepatnya.

Wassalam

Afirah

Seketika itu Zahid sujud syukur di mihrab masjid Kufah. Bunga-bunga cinta bermekaran dalam hatinya. Tiada henti bibirnya mengucapkan hamdalah.

**********************************Tamat*********************************************

1 comment:

Mai warman said...

Assalamu'laikum
bagus rumah mayanya,tapi gelap ya ukh