Monday, February 18, 2008

Be proud to be a Muslim..Alhamdulillah


Assalamualaikum...alhamdulillah akhirnya diberi jugak kesempatan untuk update blog ni..tiba di negara bkn majoriti Islam ni byk perkara yg dirisaukan..Betapa kempunannya nk jumpa dengan orang Islam..sbb kat sini tk ramai sgt org Islam...Td, pegila shopping barang-barang rumah. Lepas habis shopping, beratur la kat tmpat teksi dan menunggu teksi dgn sabarnya..Kat depan saya ngan kwn2 ad la sorg makcik omputih ni.Dia pun tgh tunggu teksi.Tak lama kemudian, datang la sebuah teksi. Teksi tu pun berhenti dan keluar la pemandu teksi tu..Tiba-tiba dia cakap "assalamualaikum"..org pakistan rupanya..n also a muslim..time tu, semua orang jadik excited..saya pulak rasa mcm nk nangis..Tk tau kenapa...sronok jmpe org Islam..then dia tk amek makcik omputih tu..Dia pggl saya n kwn2 suh naik teksi die..disebabkn kami berlapan, so kitorg kene berpecah...so 4 of my frens ni naik dulu ngan pakcik tu..dlm hati saya ni ckp la.."eh tak aci nih..makcik omputih tu yg dtg dulu..so should be die la yg dpt dulu..tk baik la pakcik ni"..tibe2 mcm ad je yg bagi peringatan.."hei budak..ape ni buruk sangka ngan org..Allah marah..tk baik"..istighfar kejap...then, lepas pakcik tu angkat brg2 kwn2 sy msk kereta die, unexpectedly, die pegi tepi jln dan tlg tahan teksi utk makcik omputih tuh..bile tgk tu, hati sy ckp"tgk tu...ni baru org Islam"..nyesal btul rasanya buruk sangka ngan org...dahla wat dpt dosa je...then makcik omputih tu pun naik la..dan hilang dr pandangan kami...sy ngan 3 agi kwn yg lain,naik ngan teksi lain...pastu saya tnyala kwn2 yg naik ngan pakcik pakistan tu apa yg korg bualkan dlm perjlnn?.byk nasihat yang pakcik tu bg ...dia ckp..wlwpun kita ni kat negeri omputih, tp kite kene ingt yg kite nih islam..jgn ikut cara diorg..stick to our root..we must be proud of what we are...lagi satu, pakcik tu ckp"wlwpun guys kat sini handsome2, tinggi2, tp jgn terpikat ngan diorg nih...kita masih lagi org islam..byk lagi lelaki islam yg lain..n be careful with those guys"..waa..bestnya klau sy pun dpt naik ngan pakcik tu..dahla die tk charge pun..free ride pulak kwn2 sy nih..huhu..lagi satu, kat shopping mall td, bila jmpe je sesama islam, kita akn bg salam..klau bkn kitorg yg bagi, diorg yg akn bagi..rasa mcm sgt close among each other wlwpun tk knal..here, ukhuwah islamiyah is great...bonded by the same aqidah.seronok...n of course terharu..it makes me feel so lucky to be a muslim..alhamdulillah...alangkah bgsnya klau kat malaysia pun mcm tu...kadang-kadang when i look around me, i feel like those people have no value..(of course we knw how the westerners dress up rite)...betapa tingginya nilai seorang Islam itu..bila all the aurat is covered. That makes me to be so thankful to Allah because of this great religion...Islam is the best...

Lastly, as the moral of the story, kita jangan sesekali berburuk sangka ngan orang...Hati pun tk tenang dan dpt dosa free...berbaik sangkalah dgn sesiapa shj dan terutama sekali dgn Allah SWT..Tuhan yg tidak akn menganiayai hambanya...Tuhan yang sentiasa memberikan yg terbaik untuk hambaNya wlwpun hambaNya itu selalu melupakanNya. Second, be proud to be a muslim..bkn bangga diri...tu mmg salah..tp berbangga sbb kita ni org Islam..Sbg contohnya, time nk mkn kat kdi mkn tu, ap salahnya kita angkat tangan baca doa...tk pyh malu la...sy pun mcm tu...malu sgt dgn org yg tgk..nnti org ckp ap pulak kn..tp bila ad terbaca satu blog pasl ni, rasa insaf pulak..apa la yg nk dimalukn..baca je..klau ad org yg tgk kita, then dia ikut, insyaAllah kita yg dpt pahala..tp kene ingt kita buat ni bkn nk tunjuk kat org..tp niat krn Allah..niat nk dptkn keredhaanNya..barang siapa yg redha Allah sbg tuhannya, Islam sbg agamanya dan Nabi Muhammad sbg nabi dan rasulnya, insyaAllah redha Allah mengiringinya..Sebenarnya, orang Islam ni, sgt terjaga dan hidup mmg lebih bermakna sbb kita ad goal kita sndiri..of course it is akhirat yg kekal abadi..so, bila goal kita adalah akhirat, insyaAllah hidup kita di dunia akn tenang, maju ke depan dan bahagia...tk caya, jom kite try ramai2...doakn sy tabah utk berada di sini..dan juga ditetapkan hati untuk terus berada di jln yg diredhaiNya...wassalam....

6 comments:

cik noha said...

salam fariena..yeah2..sgt btul..bila duk kt negara org yg jrg kita bley tgk org brtudung mcm kita,mst kita akan rs excited bila jmpa mereka..xkiralh diorg pakistan or apa..klau kt my place,org2 kt situ slalu teka kitorg ni org pakistan or india sbb diorg ingt kt sana je yg brtudung..so sgt bangga lh kn bila kita sebut kita from msia..kuatkan hati yerk duk kat sana..sm2 kita saling mengingati antara satu sm laen..take care

nurilahi said...

tq noha.insyaAllah....huhu..kat sini pulak, bile ad org tegur je..mesti tnye"are u from indonesia?"..smpai kitorg pun pelik..bkn sorg due tp rmai yg tnye cmtu..huhu...ke muka kitorg ni mmg nmpk cm org indon??huhu...susah btul nk promote msia..huhu...

izyanhamizah said...

haah betul tu fariena.. berada kat negara org esp ngr org bkn islam ni membuatkan kte lebih mneghargai islam yang ade dlm hati kte.. sgt2 bersyukur.. alhamdulillah, kerana Allah menjadikan kte insan2 yang terpilih untuk memeluk agama-Nya..Semoga fariena kuat dan izy pn kuat.. doakan izy skali ye. =)

Diana Karl Marx said...

Alhamdulillah, eversince we gt here, i've never met any racist Australian, hope u do too. Not like wat happen to few frens in Brisbie where a local guy flash and shout "f**k u Muslim"
If am in their shoes, I dnt knw what am going to do, but as for now,
bersyukur sgt take encounter in that kind of situation :)
Owh, I also met Paskitani's fam in front of Woolies (while I was waiting for Chong)
The wife & the husband were so concern, asking how am I doing here and whether am aware or not, how n where to get halal food :)
it was a wonderful experience

Owh fariena, dkat NAB ari tu
tot we were from Thailand hehe :P

Nurul Fariena Asli said...

waa..diana..im really excited to see ur comment..huhu..ya really grateful that we had never encounter such situation in macq..huhu..proud to be a muslim..bonded with the same aqidah..its really great...alhamdulillah..subhanAllah..thanks Allah for giving me and my frens the most precious thing in our life which is "Islam".....

lijialefw said...

The story is about a very small (wow gold)because the (wow gold)reasons for the (wow gold) expulsion Chushi doors have been forced to(wow power leveling) living on the United Kingdom, (wow power leveling)in abroad alone the people(wow power leveling) struggling for survival. A naturally do not (wow power leveling) agree with the ethical person. A war many of the cracks in the middle of the(wow gold) pursuit of hard power of (World of Warcraft gold) extreme people. A look at(wow power leveling) the friendship will be more important than the lives of people. The best of life, the best of the best stories or Long Road. Like Xiuzhen's friends must-see (Rolex)category.