Monday, August 11, 2008

The necessity of Al-Fatihah and it's Excellence

Assalamualaikum wbt...kenapa la malas sangat malam ni nih..mesti sebab makan banyak nih..perut dah kenyang so otak pun jem..Syaitan pun ambillah peluang untuk menggoda anak adam yang sorang nih untuk bermalas-malasan sedangkan assignment ada je yang patut disiapkan..Patutla pun berkata ulama' dengan mengurangkan makan akan dapat islah(ubah) hati seseorang..istighfar banyak-banyak...alih-alih saya end up dengan menulis sesuatu kat blog ni..Iye la daripada saya membuang masa membuat benda lain, baik saya share apa-apa yang boleh dishare kat sini..lepas ni boleh sambung buat assigment...sekarang ni nak share pasal kehebatan surah Al-Fatihah sebenarnya..Baru je belajar pasal surah ni hari Ahad lepas(semalam).

Surah Al-Fatihah adalah surah yang paling dekat dengan manusia..Kenapa??kerana inilah surah yang paling kerap kali dibaca oleh orang-orang yang mendirikan solat. Tetapi, dalam ramai-ramai orang yang solat??berapa kerat yang faham akan terjemahannya dan antara yang faham itu pulak, berapa ramai yang menghayatinya..(things that we need to ponder la ni)..

Surah Al-Fatihah merupakan pembuka kepada Al-Quran dan kunci kepada Al-Quran.

Kata Ibnu Qayyim:
"Allah merumuskan kitab-kitab yang terdahulu di dalam Al-Quran. Dan surah Al-Fatihah merumuskan isi-isi Al-Quran. Manakala isi surah Al-Fatihah pula dirumuskan dalam ayat ke 5 surah tersebut"

Korang tahu tak yang Allah sebenarnya menjawab selepas setiap ayat dalam surah Al-Fatihah yang kita bacakan. Bak kata kak Aidah, sangat sweet la sebenarnya sebab bayangkan kita macam berinteraksi dengan Allah iaitu pencipta kita sendiri. Sebab tu la kita kalau boleh, cuba faham makna ayat-ayat tu. Mesti lagi best dan salah satu rahsia untuk khusyuk dalam solat pun adalah dengan memahami makna-makna bacaan dalam solat itu. (Korang teruja tak dengan ayat-ayat saya tu??macam tak je..ayat kurang power sketla..takpe-takpe nanti saya usahakan lagi so that membuak-buak keinginan korang nak ingat makna-makna dalam solat tu.

Allah the Blessed and Exalted has said: "I have divided the prayer*(*prayer refers to = i.e. surah al-Fatihah. It is an example of the wording including the whole prayer but intending only a part, as a way of emphasis on that part) between Myself and My servant, into twohalves: half of it is for Me and half of it is for My servant, and My servant shall have what he has asked for"

Then the Messenger of Allah (SAW) said:Recite!

The servant says: -(ayat 2 surah Fatihah)-"Segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh alam"

Allah the Exalted says: "My servant has praised me"

The servant says: -(ayat 3 surah Fatihah)- "Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang"

Allah says: "My servants has extolled Me"

The servant says: -(ayat 4 surah Fatihah)- "Pemilik hari pembalasan"

Allah the Exalted says: "My servant has glorified Me"

The servant says: -(ayat 5 surah Fatihah)- "Hanya kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan"

He says: "This is between Me and My servant, and My servant shall have what he asked for"

The servant says: -(ayat 6 dan 7)- "Tunjukilah kami jalan yang lurus, iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepadanya; bukan jalan mereka yang dimurkai, dan bukan pula jalan mereka yang sesat"

He says: "All these are for My servant, and My servant shall have what he asked for"

[Muslim, Abu 'Awaanah & Malik, and Sahmi has a suporting hadeeth of Jabir in Tarareekh Jurjaan(144)]

Ok tak bila baca hadis kat atas??Pening sket kan??Saya pun pening jugak sebab sumber rujukan dalam English..Then saya tak berani nak translatekan takut salah..So tu je la yang mampu dibuat..Harap-harap membantu la ye..Sekadar itu dulu yang termampu..dah lewat ni kene tidur dulu sebab esok ada 2 hours lecture and one tutorial..kan tak pasal-pasal ada yang terangguk lebih esok...Segala yang baik datang dari Allah, segala yang buruk itu datang dari diri saya sendiri hakikatnya semuanya datang dariNya..

p/s: sila la ambil iktibar, amal dan sampaikan (ayat ni lagi-ayat skema kat skolah dulu)..dan kalau ada silap tolong tegur untuk diperbetulkan..maklumlah budak baru belajar..



rujukan: The prophet's prayer SAW described from the beginning to the end as though you see it (sifat solatunnabi) by Sheikh Muhammad Naasir-ud-Deen Al-Abaani..Translated by Usama ibn Suhaib Hasan.

Wallahualam...

3 comments:

ukht Lin said...

salaam farina,

i think the first part refers to the 1st verse to the 5th verse in which we praise, extol and honour Allah swt.

And the 2nd part which Allah says 'for us' is when we ask Him to lead us to the right path which is the path of people whom He blessed (verse 6 and 7). T

his means after we praise Him (thats solely for Him) then we ask for guidance (thats for our part)

wallahua'alam

Ukht Lin said...

and farina, one more

the kalimah 'maghdhu' refers to Jews people
and kalimah 'ad dhollin' refers to Christians

wallhu'ala wa a'lam

nurilahi said...

w'salam..kak lin thanks for the info..aah ada dlm nota saya tp tk tulis plak kat sini..byk lagi sbenarnye yang tk tertulis dlm tu..huhu..apepun jazakillah kak lin...:)